Megoldások IT problémákra!

Az elektronikus ügyintézés magyarországon katasztrófa!!!!!4444443

Ki volt az, a kóder csapat aki összehozta az ÁNYK "Általános Nyomtatványkitöltő Programot"? Egy egyszerű feladatot szerettem volna elintézni: Egy dokumentumot feltölteni egy hatóságnak, aki kérte. Nos, nézzük a lépéseket, min kellett végigszenvedni magam (hibákkal együtt!)

A munka becsült ideje: 5 perc

A munka tényleges ideje: 4 óra 30 perc (szakmai tudással)

Feltöltés megkezdése

Az ember azt hinné, hogy, ha van már ügyfélkapu, akkor az ügyek intézése felgyorsul. Egy dokumentum feltöltés nem is lehet olyan hosszadalmas feladat, ügyfélkaput beizzítottam, Küldés gombot megkerestem. 

Ez igen, ez 2019 színvonal! Még fogd-és-vidd is van! Le a kalappal. Szóval a feltöltendő doksi egy PDF fájl volt. Rádobom semmi. Betallóznám, semmit nem lehet kiválasztani.

Minden szürke

Szóval, hogy így minden szürke, nem enged semmit feltölteni:

Mi a kurva anyád, mondom mint egy örökké nyugodt ember. Programozó lévén megnézem a forráskódot. 

Azt mondja a kód, hogy accept=.kr szóval csak .KR kiterjesztésű fájlokat fogad el. Mi a fasz az a KR és ez miért nincs sehol dokumentálva??? Google felcsap, és rákeresek erre: "kr file type". Semmilyen találat nincsen. De konkrétan semmi infó erről a fájlról.

Magyarul keress, barom!

10 perc keresgélés után rájöttem a hibára: angolul kerestem. Magyarul beírva: "kr ügyfélkapu" már jönnek ki értelmes találatok is. A lényeg, hogy ez egy titkosított fájl, ami privát kulccsal van titkosítva és a publikus kulcsot pedig fel kell tölteni az ügyfélkapuba valahogyan, hogy ha küldesz egy doksit, akkor vissza tudják fejteni és elolvasni.

Informatika előképzettség nélkül

Na akkor itt most álljunk meg egy szóra. Ez egy rendhagyó eset, hogy nekem huszonévesként ilyen ügyekkel kell foglalkozni. Az még rendhagyóbb, hogy ezt CSAK elektronikusan lehetett benyújtani, postán vagy egyéb úton nem, mert nincs is postacíme ennek a szervnek. De most képzeljük el azt a "neminformatikus" vagy esetleg a nyugdíjkorhatárhoz közeledő állampolgárt, aki szembesül a következő fogalmakkal: digitális aláírás, privát kulcs, PGP, 1024 bites kulcshossz, nyilvános kulcs, kulcstár, tanusítvány. SZÍJJELROBBANIK az agya, mert nem várható el az 55 éves Piri nénitől, hogy kenje vágja a mérnökinfós szlenget vagy a mögöttes háttértudást, hogy egyáltalán mik ezek.

Mert ezek bizony kulcsgeneráláskor az űrlapon felbukkannak és egy árva mukkot nem ír az doksi, hogy mik ezek, mit adjon meg az egyszeri felhasználó.

JAVA-s szarkupac

Szóval akkor a dokumentumfeltöltést nem lehet online elintézni, le kell tölteni az ÁNYK programot. Éppen Windows gépen voltam ami nem az enyém volt így nem volt a legnagyobb rendben. Letöltődött a program és mit látnak szemeim: Ez egy JAVA alkalmazás:

 

Halott link 1

Képzeld el szegény Piri nénit, aki nagy nehezen megszokta, hogy a Microsoft Wörd hol indul, meg hogy .EXE-re kell dupla klikkelni, erre eléraknak egy .JNLP-t és csináljon vele amit akar. Bazmeg.

Oké, írják az oldalon, hogy legyen telepítve Java 1.8 nade honnét tudja szegény néni mi az a Java és hogyan kell telepíteni? Talán el kéne olvasnia az útmutatót. HA BETÖLTENE :D

Mert az útmutató linkje akárhogy kattingatsz rá, halott linket rejt.

Mindegy, az a lényeg, hogy telepítettem Java-t a gépre és végre elindult a telepítő. Telepítés közben kérdezgetett mindenféle mappa elérési utat, amit persze jó mélyen a Documents and Settings/Application Data/... elérési útra akart rakni alapértelmezetten, hogy szegény mezei user még véletlenül se találja meg majd amikor dolgoznia kell.

Telepítés után a következő, tökéletesen felhasználóbarát kép fogad:

 

Értem én, hogy az abevjava_start.bat fájlt kell elindítani, de ezt egy mezei user honnét tudja???

Vége elindul az alkalmazás, de hiányos

Na akkor kulcsot kéne generálni, aminek segítségével előállítom a .KR fájlt, amit aztán végre fel tudok tölteni az ügyfélkapura. Hogyan kell kulcsot generálni? Talátam egy útmutatót a procedúrához, amiben azt írják, hogy:

Az ÁNYK-program Krtitok könyvtárában található titkosító program (Krtitok.exe)

Nézem bazzeg, keresek SEHOL NINCS Krtitok.exe. Minden csak .bat meg Java-s fosadék, egy rohadt exe nincsen a környéken. A dokumentáció megint hazudott, kurvára nincsen ilyen program mellékelve. Már lassan 1 órás idő elbasszarintásnál járok, kezd felmenni a pumpa. Oké, akkor Google és ezt is letöltöm.

Nem sikerül a kulcsgenerálás

Letöltöttem külön a Krtitok.exe-t elindítom.

Azt mondja, hogy adjam meg hova generálja a kulcsokat. Mondom neki: c:\ erre ő azt válaszolja:

Hiba! Sikertelen kulcsgenerálás!

A miértet már nem kötötte az orromra. Játszadoztam a paraméterekkel, hogy 1024 helyett 2048 legyen a bithossz. Nem megy. Aztán kipróbáltam, hátha a jelszó túl hoszú, vagy túl sok benne a szám, vagy túl rövid. Semmi nem jó. Vérnyomás 160/100.

Végül kiderült az ok: A kis Java-s szarkupac-nak nem volt írási joga a c:\ meghajtóra, mert az UAC megakadályozta. Hibaüzenet nuku. Nice. Szóval létrehoztam egy almappát és abba már bele tudta rakni a kulcsokat. 

Nincs ilyen menüpont, halott link 2

A publikus kulcsot az útmutató szerint fel kell tölteni az Ügyfélkapu "Kulcstár" menüpontjába.

NINCS KULCSTÁR MENÜPONT AZ ÜGYFÉLKAPUN

Tudom, mert 50 percet kerestem, minden létező helyen. A doksiban rá mutató link halott.

40 perc szörfözés egy nyomtatványért.

Azt hiszed, hogy a nyomtatványkitöltő az úgy működik, hogy megnyitod és eléd tárulnak a nyomtatványok amiket ki lehet tölteni? Lópikula cintányér! Le kell mászni a net legsötétebb bugyraiba, hogy felleld azt a szintén JNLP fájlt (!!), ami majd telepíti a nyomtatványokat! Erről sajnos nincs screenshot, de megint kibasztam 40 percet az ablakon amíg megtaláltam a megfelelő nyomtatványsablont amit be kell nyújtani a tetves hivatalnak.

Nyomtatványkitöltés a világ legabszurdabb eseményével spékelve

Eddig 2 óra munkánál járok és még csak most kezdem a nyomtatvány kitöltést. Ez legalább gördülékeny, mert csak szövegmezőkbe kell karaktereket írni és ellenőrzi is a megadott adatok helyességét a progi. Kurva vicces volt az, amikor elkezdtem írni egy szövegmezőbe és ahelyett, hogy GÖRDÍTŐ SÁVOT jelenített volna meg, vagy nőtt volna a szövegmező mérete - a karakterek elkezdtek ÖSSZEMENNI :D :D :D :D :D

ÉRTED BAZDMEG, a betűméretet elkezdte csökkenteni a program mígnem 1 pixeles nem lett mind és olvashatatlan volt az egész szöveg.

EL-KÉ-PESZ-TŐ. Ez valami Mr. Bean vagy Monty Python show. AB-SZuRD. Ilyen nincs és mégis van. Megáll az eszem.

Szóval akkor a vérnyomásom már 180/120. Megírtam Jegyzettömbben a kérésem és beillesztettem.

Ellenőrzés és hibaüzenet

Amikor rányomtam a nyomtatvány ellenőrzése gombra és ez a hibaüzenet fogadott kettéfejeltem a monitort.

"Hiányzó vagy hibás 'prop.usr.ds_src' paraméter"

Mi a hárombimbójú csernobili csöcs ez? Miért? Mi a megoldás? Hogyan? Minden mező kitöltve, minden helyesen. Kiderült, hogy ez nem kitöltési hiba, hanem programhiba.

Mit mond a Google?

  • telepítsem újra
  • indítsam újra a programot
  • indítsam újra a gépet
  • szerkesszek valami faszomöccse XML fájlt, hátha jó lesz

Minden egyes fejlesztőnek a kurva anyját.

Oké átmegyek egy másik gépre, hátha ott nagyobb sikerem lesz.

Másik Windows-os gépen másik hibaüzenet

(Azt ugye nem kell mondanom, hogy a teljes telepítési procedúrát itt is végig kellett szenvedni?)

Nagy nehezen előkapartam egy másik gépet. Ott legalább a dokumentum ellenőrzés első lépése sikeresen megtörtént, azonban:

Vérnyomás 220/140

Bassza meg a nénjüket 23 nigger!

Az üzenetek menüpontban csak Java-s Exceptionok voltak, egy rakás hibaömleny az egész program.

Oké bazmeg, átmegyek egy másik OPERÁCIÓS RENDSZERRE

Kalandjaim a Mac OSX-en

 (Azt ugye nem kell mondanom, hogy a teljes telepítési procedúrát itt is végig kellett szenvedni?)

  • Itt már működik a dokumentum ellenőrzés
  • A dokumentum hitelesítés
  • De nem lehet feltölteni

Rányomok a beküldés gombra és NEM TÖRTÉNIK SEMMI

Meg se nyikkan a program, még hibaüzenetet sem dob.

Elindítom egy pár perces berhelés után a terminálból a programot, hogy lássam a hibaüzeneteket, amiket kiír és természetesen totál összeomlik a program beküldéskor.

 A hup.hu-n azt mondják, hogy Java 8 kell neki. Sok sikert a telepítéshez úgy, hogy a renszerben van beépítve egy friss verziós java. Még véletlenül sem fog összekeveredni a két verzió...

A megoldás

Végül telepítettem egy virtuális gépbe egy Windows XP-t, ismét letöltöttem és telepítettem minden szir-szar szoftvert ami kellett, ezúttal Java 8-at használva és VÉGRE MŰKÖDÖTT.

Mindezt 4 óra 30 perc alatt sikerült véghezvinni.

Magyarország.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerd.blog.hu/api/trackback/id/tr1815011744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2019.08.16. 09:58:27

Azért ment XP-n, mert a hivatalban is csak az van. Annál újabbat nem ismernek.

.Gordon Gekko. 2022.03.07. 14:55:34

Hahaha, most is ugyanolyan szar 2022ben

Nerd blog!

Ezen az oldalon gyűjtöm az elém került informatikai problémákra talált megoldásokat, hátha másnak is hasznos! Ha itt végeztél kikapcsolódás képpen nézd meg a másik blogomat is: NapiGeek blog. DE TÉNYEG, OKÉ?


Címkék

10.10 (2) 10.9 (2) 7 (2) 7zip (2) 8 (2) a (2) adblock (2) agyhalott (2) alert (2) alkalmazás (3) allegro (2) android (4) animált (2) app (4) apple (17) archivum (2) atom (3) átverés (2) audio (3) bash (3) beállítás (4) beállítások (6) betűméret (3) billentyűkombináció (4) billentyűparancs (3) billentyűzet (2) bin (2) biztonság (2) blog (45) böngésző (9) box (2) cascaded (2) codeblocks (5) command (2) command line (3) crack (2) crash (2) cron (3) crontab (4) css (9) date (4) dátum (3) digitális analfabéta (2) disable (2) disk (3) div (2) drive (2) drugs bunny (2) editor (2) ellenőrzés (2) email (2) error (3) exe (2) facebook (8) fájlméret (2) fájlrendszer (2) faszbúk (4) fb (2) feed (3) feladatkezelő (2) felbontás (2) felcsatol (2) fix (2) folder (2) formázás (2) fos (5) fostalicska (2) geek (2) generálás (2) git (2) google (2) google drive (2) gps (2) graph (2) gzip (2) hack (6) hálózat (2) hang (3) háttér (3) háttérkép (2) hdd (2) header (2) helyesírás (2) hiba (3) hogyan (8) how to (2) hozzászólás (2) html (8) hu (2) id (2) időzített (2) image (2) img (2) ingyen (7) injection (2) internet (5) iphone (3) iso (3) javascript (7) kaki (2) kép (5) kikapcsol (4) kikapcsolás (2) kliens (2) kód (2) konvertálás (2) lájk (2) lekérése (2) lemezkép (2) leopard (5) letöltés (3) like (2) link (4) linux (10) lion (7) lista (2) lock (2) log (2) mac (22) macbook (7) macbook pro (4) magyar (3) magyarország (2) mavericks (5) mdf (3) mds (3) mentés (2) mini (2) mobilinternet (2) monitor (2) mount (4) mountain (3) mp4 (2) működik (2) mysql (4) nélkül (3) nem (5) nerd (47) okostelefon (2) olcsó (2) oldal (6) online (2) openoffice (3) osx (36) parancssor (5) password (2) pdf (3) php (14) plugin (4) png (3) program (2) programozás (8) rar (2) régi (2) rendszer (3) repair (2) retardált (2) rss (3) safari (3) script (2) sebesség (2) sheet (2) shell script (2) sleep (2) snow (3) sok (2) stíluslap (5) style (2) stylesheet (2) szar (5) szűrő (2) tar (2) telefon (2) telepítés (4) terminal (5) test (2) teszt (3) time (4) tömörítés (4) tor (2) törlés (2) truecrypt (2) trükk (2) túl (2) ubuntu (3) újraindítás (2) unix (5) unlimited (2) url (3) ventillátor (2) version (2) video (3) virtualbox (2) warning (2) webfejlesztés (2) weboldal (6) widget (2) windows (10) windows 10 (2) windows 7 (2) windows 8 (2) windows xp (2) xcode (2) yosemite (4) youtube (7) zip (2) zoom (2) Címkefelhő

Statisztika

süti beállítások módosítása